1. Stedentrip Rome
  2. Pantheon

Onze tips:

  1. Regel uw stedentrip naar Rome via Rome.nl.
  2. Direct naar de Stedentrips.nl - Rome infopagina.
  3. Boek uw stedentrip naar Rome op Peterlanghout.nl.
  4. WayToStay voordelige appartementen in het centrum van Rome
  5. Boek 4 dagen Rome al v.a. € 249 bij OAD!

Pantheon

Het Pantheon is "gewijd aan alle goden". Het Pantheon is het grootste bewaardgebleven Romeinse monument. De koepel van het Pantheon is geeft een indruk van de bouwkunst van de Romeinen. De enorme 43 meter koepel is volledig symmetrisch. De muren muren zijn 21,5 meter hoog, precies de straal (= helft diameter) van de koepel. De reusachtige koepel wordt gedragen door 6 meter dikke muren.

In de gevel staat met bronzen letters het volgende gegraveerd: "Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd." Ere wie ere toekomt: In het jaar 80 na Christus verwoeste een brand een groot deel van Rome. Het is keizer Hadrianus die - nadat hij eerst een hele lange muur in Noord-Engeland had gezet - in 125 n. Chr. het pantheon heeft laten herbouwen.

De katholieke kerk had dit imposante bouwerk bijna (net als talloze andere) afgebroken omdat het heidens was. Gelukkig maakte Paus Bonifatius IV het gebouw tot kerk waardoor we nog steeds van dit wonder kunnen genieten. De beroemde schilder Rafaël ligt in het Pantheon begraven.